dialogtiveden1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sätra bruk och Undenäs prästgård

 

PICT3539.JPG

Tornet i bakgrunden - en gammal skorsten som håller på att renoveras. Det finns inte så många hus kvar från tidigare verksamheter, men de byggnader som finns försöker man att hålla i stånd. En gammal smedja är idag en modern konferenslokal.

PICT3546.JPG

Nästa anhalt på söndagsutflykten var utställningen i prästgården i Undenäs.

PICT3552.JPG

PICT3548.JPG

Sista Sköna Maj-dagen 2010 - Tiveden är stort, tripmätaren visar att 40 kilometer har vi åkt under nio dagar och ändå deltog vi inte i Bilrundan.

I dag var det Sätra bruk som lockade.  NÅgra minuter för k. 10 så anlände vi till Sätra. På vägen upp mot herrgården passerade vi genom en liten bokdunge som var vårligt fin med en späd grönska. Tänk så annorlunda mot mina dunkla granskogar upp i norra delen av Tiveden.

Ett drygt 50-tal personer hade samlats runt Ingemar Wikenros som berättade brukets historia för oss.

Verksamheten hade skiftat under århundradenas lopp. Från järnbruk till slipmassa till konferensverksamhet...det gäller att anpassa sig för att överleva.  Idag hade man fem ben att stå på - elkraft, skogsbruk, konferensverksamhet uthyrning av byggnader samt jordbruk.

PICT3543.JPG

Det är vattnet i Edsån och fallen där som har varit grunden i Sätra bruks verksamhet.  Tidigt hade man vattenkraft.  Redan i början av 1900-talet hade man elektriskt ljus i brukets stugor. Klockan 22. då var det läggdags och en förman gick upp och stängde av strömmen. Men vill man ha ljus längre på herrgården - ja, då fick alla njuta av ljuset en stund till. 

Här fanns mycket att titta på - allt från bildspel från Ingelstad och bilder från Dakar till fantastiska skapelser av små tyglappar --- textila överraskningar är det talande namnet på skaparens verksamhet.

Det måste vara en konstnär med stort tålamod som gör dessa konstverk.

PICT3549.JPG

Ellie Spork heter konstnären med ursprung från Polen men numera bosatt i Undenäs.

Så bar det av hemåt, man kan inte bara leva på kaffe och bullar! Det är det stående intrycket denna majvecka att det finns inte så många matställen i våra trakter, i alla fall inte så här års före turistssäsongen.  Något att tänka på för en framtida kulturvecka kanske.  Lite varm soppa och en smörgås är något som jag längtat efter på denna 4-mila resa. Det var så mycket mer jag tänkt hinna med...men det får jag ta ett annat år!

Nu får vi summera våra intryck och se vad som kan göras bättre nästa år!

 

 

Copyright © . Alla rättigheter reserverade. Senast uppdaterad: tisdag 2 april 2013.